Papagrigoriou-Nakas Κώστιος - Τα 75 Χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών
1931-2006
Από το Χρονικό στην Ιστορία
€45.00
€40.50Θάρρος, εμπειρία και γνώση προσώπων και καταστάσεων απαιτείται πάνω απ’ όλα, προκειμένου να καταγράψει κανείς, να αποτιμήσει και κυρίως να δημοσιοποιήσει θέματα που αφορούν ένα ευαίσθητο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού. Ο καθηγητής μουσικολογίας Απόστολος Κώστιος αποτόλμησε και εξέδωσε [...] ένα σύγγραμμα με αντικείμενο τα 75 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων μουσουργών, [...] το οποίο δεν αποτελεί μόνο ανεκτίμητο τεκμήριο αλλά και ευχάριστο ανάγνωσμα.
Νίκος Δοντάς
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πρόκειται για ένα τολμηρό, αναλυτικό χρονικό που φωτίζει γλαφυρά –συχνά έως ανελέητα!– τη δράση και τα προβλήματα, τις περιπέτειες και τις δύσκολες σχέσεις της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών με την πολιτεία, τους στόχους και το συντελεσμένο έργο των ελλήνων συνθετών σοβαρής μουσικής ως συλλογικού σώματος. Οδηγός αμερόληπτος, με τεκμηριωμένη οπτική και μαχητικά κριτικό/παρεμβατικό λόγο, ο Κώστιος διασχίζει αυτό το ενεργό πεδίο μάχης με αυτοπεποίθηση παρασύροντας τον αναγνώστη να τον ακολουθήσει...
Γιάννης Σβώλος
περ. highlights
Θεωρούμε ότι ορισμένα θέματα μεθόδου που θίγονται από τον συγγραφέα αφορούν και οφείλουν να αφορούν το χαρακτήρα όλης της σύγχρονης μουσικολογίας και ιδιαίτερα της ιστοριογραφίας διεθνώς. Η πραγματεία του Απόστολου Κώστιου δίνει έναυσμα για συνέχιση της έρευνας και προς την θεωρητική –επιστημολογική και μεθοδολογική– συζήτηση, στην οποία, [...], είναι καιρός να συμμετέχει και η ελληνική μουσικολογία.
Όλυ Ψυχοπαίδη-Φράγκου
Καθηγήτρια Μουσικολογίαςτου Πανεπιστημίου Αθηνών
Οι απόψεις και οι σκέψεις του συγγραφέα ξεφεύγουν από τα όρια της Ελλάδας και θίγουν ζητήματα της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας. Ο λόγος του Κώστιου δεν έχει πια αποκλειστική σχέση με την ΕΕΜ και την Ελλάδα, αλλά είναι μια διεισδυτική και καταγγελτική περιγραφή και αναζήτηση των αιτίων για τα προβλήματα της μουσικής στην εποχή μας σε παγκόσμια κλίμακα.
Το βιβλίο αυτό είναι το έργο ενός πολύπειρου επιστήμονα, που ξέρει μέσα από την εξιστόρηση της πορείας ενός σωματείου να βρίσκει αφορμές να θίξει και να μιλήσει για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τη μουσική σήμερα στον τόπο μας. Με άλλα λόγια, κάνει ιστοριογραφία με όλη τη σημασία της λέξης.
Νίκος Μαλιάρας
Καθηγητής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
Μια εργασία που έρχεται να φωτίσει πολλές παραμέτρους της ελληνικής μουσικής σκηνής. [...]. Ο συγγραφέας, ως μέρος αυτού που ονομάζουμε “ιστορία της έντεχνης ελληνικής μουσικής” παρουσιάζει τα γεγονότα εκ των έσω. [...]
Ο Κώστιος [εισάγει την αρχή του] “η Ιστορία καταγράφεται σήμερα για να γραφτεί σήμερα ή/και αύριο”, μια άποψη που αν είχε ισχύσει εξ ολοκλήρου στο φάσμα της Ελληνικής έντεχνης μουσικής, η αντίληψη και η εικόνα των γεγονότων θα μας ήταν σήμερα περισσότερο ξεκάθαρη.
Αλέξανδρος Χαρκιολάκης
ηλ. περ. Νέα της Βιβλιοθήκης “Λ. Βουδούρη”
Σελίδες: 428
Γλώσσα: Ελληνικά
Εκδόσεις: Παπαγρηγορίου - Νάκας
Number of Pages | 428 |
---|